2007/02/18

 

Хамкане

Прието е на Сирни Заговезни цялото домочадие да се събере около трапезата, на която са подредени гозби от риба, баници със сирене и яйца, мляко и неизменната бяла халва с орехи. Децата с нетърпение очакват да дойде време за традиционното "хамкане", "ламкане" или "комкане". Те се нареждат в кръг, седнали на пода. Най-старата жена вкъщи завързва парче халва, варено яйце или въгленче на дълъг червен вълнен конец. Другият край на конеца тя окачва на гредата на тавана или на хурката си. Сетне разклаща халвата сред седящите деца, които държат ръцете си зад гърба и трябва да захапят лакомството направо с уста. После бабата запалва конеца и по начина, по който той гори, тя гадае дали годината ще е плодородна. Пепелта от изгорелия вълнен конец се пази като лек. След вечеря мъжете излизат на двора и гърмят с пушки, като по този начин известяват началото на Великите пости.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?