www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: silvanchence в Октомври 27, 2010, 11:41:48 am

Титла: Обичаи след изписването.
Публикувано от: silvanchence в Октомври 27, 2010, 11:41:48 am
Момичета, да ви питам какво знаете за разни обичай след изписване на бебенцата и майката  :D.

Доколкото знам, преди 40 ден се прави питка и се чупи над главата на бебето, но когато са двечки бебчета, две питки ли трябват, и какво всъщност се прави.Пък точно на 40 ден се пее молитва на майката, нещо такова.

Това знам, но ще е полезно да се включат знаещите мами  :).
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jasmin_veni в Октомври 27, 2010, 12:26:22 pm
Питката се прави преди 40ти ден, но не в събота.
тук има снимки от моята погача и списък с нещата:
(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs638.snc3/32015_398861101748_752976748_4320136_5051665_n.jpg)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jam в Октомври 27, 2010, 14:18:53 pm
"алкохол - може всякакъв, но да има Пина Колада"

ей това народно поверие не можах да го проумея  :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: nikolina-pikolina в Октомври 27, 2010, 14:25:53 pm
Силванче, две питки се правят, за всяко бебе. Не е казано да е на 40 ден, но трябва да е след това и да е в неделя. Макар че моята приятелка и братовчедка ми, си ги правиха в събота.
Прави се само от жени, купуват се сладки неща, солени, мезета, неща за пиене.
Погачата се чупи от две жени, с живи родители. Дава се парче за Дева Мария и за къщата, което се увива в кърпа и се слага на високо. Някои слагат парички за щастие, като кърпата се връзва не много стегнато, за да не е стиснато бебето и не много хлабаво, за да не се раздава мн лесно. Следващото парче е за майката и бебето, като някои мазват леко устата на бебето с мед, за да е здраво. 
И после се дава парче на всяка Орисница, като се топи в мед и се казват пожелания.
Колкото повече трохи паднат по главата на майката и бебето, толкова повече щастие и благополучие за нея и бебето.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: z22 в Октомври 27, 2010, 14:51:21 pm
аз пък четох,че не прябва да има солени неща на масата,а само сладки.Погачата я правихме на 14-ти ден от раждането - беше Неделя.Направихме нещата по описаният от Николина начин.Питката се замесва от жена с живи родители и се чупи от жени с живи родители.При нас слагаха и монети всички.
 На 40-тият ден ходихме да ми четат "чиста молитва".
 Така и не разбрах,какво се прави с парчето,което увихме с кърпа и сложихме на високо(заедно с монетите).Стоя на гардероба повече от 1 г. и накрая го изхвърлих. :?
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jasmin_veni в Октомври 27, 2010, 15:00:40 pm
Jam, трябвало да има сладък алкохол, та затова :lol: Пина Коладата е лека и не боли глава, затова е в списъка. Иначе може да се замени с Бейлис, Трипъл Сек или Вертмут, зависи от пиячите. При нас две бутилки Пина Колада не стигнаха :oops: :lol:
На масата имаше само сладки неща, питката беше сладка и всеки гост носеше нещо сладко (после две седмици не можех да гледам сладко).Погачата се чупи от две момичета, кърпата се държи от още две и всяка става орисница. Нашата погача се чупи над кърпа.Никой не изнася нищо от къщата и майката не изпраща никой.
Погачата по традиция се замесва от някоя орисница, която и бае или като мен -отиваш в Никай и я поръчваш:
(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs608.snc3/32015_398861086748_752976748_4320134_1677346_n.jpg)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: silvanchence в Октомври 27, 2010, 16:15:27 pm
Вижте това

http://spisania.rozali.com/ot-moeto-dete/p4397.html

Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Mary в Октомври 27, 2010, 16:43:23 pm
На нас 40-я ден се пада днес, но питата правихме вчера. Ходих в църквата да питам и там казаха да го направим вчера, че било хубав ден. Останалите обичай не сме спазвали много по определени причини.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jam в Октомври 27, 2010, 17:13:27 pm
сега разбирам... :)

чувала съм, че трябва само сладки неща да има. само жени и момичета, най-много малки деца - момчета. питката се меси от жена с двама живи родители и се чупи от две такива жени над главата на майката, която държи бебето.

другото за паричките и кърпата го знаете.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: parsi в Октомври 27, 2010, 17:18:39 pm
Не съм правила погача на Митко.Отидох на 40 ден на "чиста" молитва и питах попа много ли е важно да се направи погача.Каза че по традиция погачата се прави,защото едно време до 40 ден не са извеждали децата и по този начин се въвеждало бебето в "обществото" :D и вече можело да е сред хора 8O.Та това не ми се видя важен довод и не правих,още повече че Митко го изведох на петият ден :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Октомври 27, 2010, 17:47:56 pm
само жени и момичета, най-много малки деца - момчета.
И таткото можело да присъства - но по разбираеми причини повечето се спасяват ;)

На погачата на Бобо кръстосахме шпаги със свекървата заради парите в кърпата. Има 2 варианта на този обичай - някои слагат само монети, други обаче слагат вътре банкноти. Лично аз имам доста неприятен спомен от една погача, където бях отишла с последните семейни 20 лв. и се наложи да не оставя пари изобщо, иначе нямаше да имаме какво да ядем. За сметка на това се бях подготвила с монети, ама като наизвадиха тия ми ти петдесетолевки... лошо ми стана. Та за събитието вкъщи изрично предупредих, че ще ползваме монети, но свеки като скокна (в момента на даването), че се давали пари... чак се наежи на една от приятелките ми (за късмет, точно тази, която в момента е в доста сериозна финансова криза), та трябваше да тропна с крак сериозно и после да връщам пари на момичето. Хубаво е да се изясни този момент, за да не се получават сконфузни ситуации. Само идейка ;)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jasmin_veni в Октомври 27, 2010, 20:24:27 pm
Да, трябва да се изясни, че и при нас се получи същото. Приятелите ми бяха купили подаръци и аз затова казах да слагат монетки, колкото за адета, а тези които не бяха купували подаръци заявиха, че им е по-лесно пари - казах ОК. Но изясних, че трябва да има монетки - нали се слагат за желязно здраве на детето. Е тая моята свеки като се изцепи "Само хартиени" ми стана много неудобно и казах "Железниии".
А много важно - всеки трябва да яде от питката, никви диети, никви 5 лева.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: джиджи в Октомври 28, 2010, 00:00:22 am
"Детето е трябвало да бъде закърмено от всяка от присъстващите жени, след което всяка от тях му е плюела в устата. Тези действия са имали предпазна сила, на практика те са създавали имунитет на малкото създание."

Еееее, не. Това вече ме потресе :) Къде е разума, къде е логиката ???  :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: viketo в Октомври 28, 2010, 00:33:34 am
мдаа, дали някоя може да ми каже езически или християнски са т.нар. обичаи след изписване? дотук нищо "християнско" не прочетох, може да съм пропуснала ...нечиста жена, плюене в устата на новороденото, четене на чиста молитва  8O, направо се зачудих къде е сборището ... извинете, ама знаете ли защо наистина се правят тези "ритуали" и какъв е смисъла на всичко извършено? не искам да се заяждам с никого, не ме разбирайте погрешно, но всичко изписано ми звучи леко зловещо  :? затова се запитах какъв е смисъла ...
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jam в Октомври 28, 2010, 00:38:17 am
viketo, повечето християнски ритуали са заимствали много от езическите (дори честването на Коледа е такъв ритуал, идващ от езически времена). ти как определяш кое е християнско, а кое - езическо? аз не съм религиозна, но съм поне бегло запозната с основните християнски ритуали в източно-православието и техния смисъл.
четенето на "чиста молитва" си е сто процента източно-православен ритуал и се извършва от свещеник в църква. смята се, че до 40-тия ден жената още изхвърля лохии от раждането и затова се води "нечиста". във всички религии жените, които кървят от влагалището, са считани за "нечисти".

за плюене в устата на новороденото чувам за пръв път - такова не съм чела дори в класиците на българската литература от 19-ти и 20-ти век. кой знае чий болен журналистически мозък го е измислил.

колкото до ритуала на погачата - никой не е казал, че това е религиозен ритуал, а народен обичай. нека правим разлика между понятията.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Октомври 28, 2010, 09:11:58 am
viketo, аз също не съм религиозна, но уйдисах на една приятелка и отидох на т. нар. "чиста молитва". Определено си е религиозен ритуал и в самата молитва, доколкото успях да чуя и запомня, точно това се казваше - че вече съм чиста от кръвта и мога да се показвам пред хората (ей, отдъхнах си, да ви кажа ;) ). Погачата, както беше казал някой преди мен, е един вид въвеждането на бебето в обществото. Няма нищо езическо в този обичай, дори, доколкото разбирам, не е разпространен из цяла България. Просто е начин приятелките да видят бебето, да се съберат и да му пожелаят хубави работи, да донесат по някой подарък и така. Все едно да кажеш, че baby shower е езичеки обичай...

За плюенето в устата и аз чувам за пръв път и, надявам се, за последен ;)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sia в Октомври 28, 2010, 09:25:17 am
Моята свекърва е от Ямбол, но от години живее в Бургас и никога не беше чувала за погача като ритуал. Аз не съм вярваща и направих погачата на третия месец само за да се събере родата по женска линия (а тя е голяма) да се порадва на детето. А и свекърва чак тогава успя да дойде до София.
Всички ми обясниха как трябва да има само сладки неща, че да й бил сладък живота и да няма алкохол да не стане пиянде. :lol: Ама никой нямаше против да пийва червено винце с пастърмичка.  :lol: :lol: :lol:
За паричките в кърпата помолих по 2 до 5 лв. А те четирите баби (майка ми има две сестри) кат взеха да се надцакват. Бабешка им работа.  :lol: 
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Varvarita в Октомври 28, 2010, 09:34:17 am
Според мен чистата молитва има съвсем друг смисъл.
В миналото смъртността на родилките и децата е била висока. След раждането до 40-тия ден и майката и детето се водят "между живота и смъртта". Въвеждането на детето в църквата на този ден го пречиства. Изненадах се, че моите деца и двамата ги заведоха зад олтара, макар да имам и момиче.
За питката - не е толкова важно. Ние я правихме някъде на 2-3 месеца. За мен си е въвеждане в общносттан на детето. Питките бяха 2, задължително сладки. Друго не съм проучвала като ритуали. Децата бяха в отделна стая, гостите надзърнаха за по половин минута да ги видят и отидоха да празнуват.

След изписването си спомням, че като се прибрах в къщи, свеки беше постлала бял чаршаф, украсен с цветя и напускани монети. За здраве на децата беше. 
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jam в Октомври 28, 2010, 10:06:06 am
Изненадах се, че моите деца и двамата ги заведоха зад олтара, макар да имам и момиче.

аааа, туй си е живо нарушение на канона. женски крак там не стъпва.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Nataly* в Октомври 28, 2010, 13:54:24 pm
Ето още един обичай, който аз знам. След като мине "чистата молитва" в църквата, майката и бебето не трябва да се прибират направо в къщи, а отиват в някой близък на гости. Домакинията ги посреща с брашно, сол и яйце на масата. С брашното се прави кръст на челото на бебето.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: джиджи в Октомври 28, 2010, 14:54:12 pm
Това на шега, но ако тръгнем да правим всичко, което някоя баба или приятелка или не знам кой още, няма да имаме време да си погледнем детето :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Ledena_luna в Октомври 28, 2010, 17:50:33 pm
Хе , всеки си избира кой ритуал да изпълни,  различните региони са различни.
Това за солените неща също ме изуми, някой е искал да си разнообрази сладката трапеза.
За парите нали се завързват в кърпата после, логично е да са монети, някога са били златни парички, едни такива тънки, имат си и специално име.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Mary в Октомври 28, 2010, 18:50:57 pm
Ето още един обичай, който аз знам. След като мине "чистата молитва" в църквата, майката и бебето не трябва да се прибират направо в къщи, а отиват в някой близък на гости. Домакинията ги посреща с брашно, сол и яйце на масата. С брашното се прави кръст на челото на бебето.
И после да се сготвят и изядат.
 ха познайте ся ко се готви дома :lol: :lol: И къщите да са 3, 4-тата къща да е у дома.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Октомври 28, 2010, 19:00:12 pm
Ох, аз и за някакъв лук бях чела, че е взима, ама защо лук - не помня. Както и да е, за всяко нещо си има обяснение.

*vera, ама аз го чух попа като го говореше това за кръвта и, че съм вече чиста и мога да се показвам пред хората - това беше съдържанието на чистата молитва. Цитирам по памет, но не си измислям ;)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mini в Октомври 28, 2010, 20:23:26 pm
Чистата молитва е само за майката, изобщо не е нужно детето/децата да присъстват
тъй като дете се зачева след плътски удоволствия се чете чиста молитва да се пречисти от греха на акта за зачеването
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mariposa в Октомври 28, 2010, 20:59:28 pm
Доколкото си спомням от това, което попа четеше, освен че мен пречиства от греха, представя и детето пред Бога. След това и двамата можем да влизаме в църква, а преди това дори и аз нямам право да влизам.
Аз не съм правила пита, само тази чистата молитва, но не на 40-ия ден, попа малко ме смъмри, а аз закъснях от зор да не го притеснявам ... както и да е.
Аз съм си вярваща православна християнка, но свекърва ми, дори и етърва ми, са от тези, които строго спазват църковния канон, просто региона, в който живеем е такъв, но никой не ми каза за тази пита, идея съм нямала, че има такъв обичай.
 
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: evro в Октомври 28, 2010, 21:22:58 pm
Доколкото си спомням от това, което попа четеше, освен че мен пречиства от греха, представя и детето пред Бога. След това и двамата можем да влизаме в църква, а преди това дори и аз нямам право да влизам.
Аз не съм правила пита, само тази чистата молитва, но не на 40-ия ден, попа малко ме смъмри, а аз закъснях от зор да не го притеснявам ... както и да е.
Аз съм си вярваща православна християнка, но свекърва ми, дори и етърва ми, са от тези, които строго спазват църковния канон, просто региона, в който живеем е такъв, но никой не ми каза за тази пита, идея съм нямала, че има такъв обичай.
 
И аз така знаех и така постъпих. 40-я ден беше насред зима, никъде не сме ходили на гости и никой не дойде на този ден. Близките се бяха изредили седмица след връщането ни у дома, а като си спомня каква комедия бехме :lol:, Божо раздаваше маски и всички бяха като в операционна :lol: :lol: :lol:. Следващия път едва ли ще бъдем толкова предпазливи.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: blue_sky в Октомври 28, 2010, 22:14:53 pm
А на тази пита захраниха пред мен едно бебе с мед. :x  Обичаи, обичаи, ама все пак си има граници. 
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Pesheck в Октомври 28, 2010, 23:16:20 pm
Само чиста молитва на 40 ден са ми чели. И то пак късмет, че беше събота и имаше кой да ни разкарва. Отидохме сами, без беба, но попа ни върна за нея. Пита не съм правила, бяха ми на гости приятелки и ядохме само сладки нещица. Нито пита имахме, нито пари в кърпа, че да се караме за тях. :wink:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Meme в Октомври 28, 2010, 23:21:46 pm
Миналата година бях канена на погача у приятелка. Понеже не бяхме наясно с обичая, разровихме в интернет и разбрахме, че някъде го водят орисване. Няколко приятелки се приготвихме с дълги перуки и островърхи шапки на феи. Купихме от магазин за играчки "вълшебна" пръчица, която при натискане на копче светваше и издаваше мелодия. Така преобразени като феи-орисници се изредихме край бебето и го орисахме с пожелания в забавна стихотворна форма. Бабите на бебето бяха тотално ошашавени от нашия номер :lol: Така допълнихме и разнообразихме обичая и падна голям смях. А бебето от малко си расте купонджийче, много е нахилено и общително.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jasmin_veni в Октомври 28, 2010, 23:52:21 pm
А на тази пита захраниха пред мен едно бебе с мед. :x  Обичаи, обичаи, ама все пак си има граници. 


То и на кръщене трябва да се даде на бебето от питката с мед и познай как за малко щеше да има убийство в църквата като чух свекито "Намажи му устенцата със залче с мед, дай му трохичка да хапне" :D Добре, че кръстницата е печена и само се врътна и ми даде Ники да го пазя от бабешки похищения. Иначе освен тази изцепка друг път не е предлагала храни на бебока.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Октомври 29, 2010, 09:46:47 am
Да, и на мен ми наредиха да му намажа устенцата с мед, но въпросът приключи с категоричното ми "няма да стане!" и повече темата не беше повдигната.

По въпроса за кръщенето - честно казано, не смятам да кръщавам Бобо като бебе. Лично аз се кръстих по собствено желание на 18 години, когато знаех какво правя и предпочитах православното християнство пред други религии. Смятам да дам тази свобода и на сина си - ако има желание, винаги може да се кръсти. Възпитаването в определени ценности и вярвания не е задължително да става в комплект с кръщаването на детето - това е личното ми мнение и намерение :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: blue_sky в Октомври 29, 2010, 11:20:23 am
камбозола, най-накрая някой, който да мисли като мен.  :lol:

И моят син не е кръстен, както не са и братята му и баща му, аз съм, но не съм вярваща. Затова съм решила, ако прецени, някой ден да избира сам.  :wink: Иначе майка ми няколко пъти ме подпита, но нали знае, че съм голям инат и ме остави за момента. А баба ми дори и златно кръстче му подари, което баща ми свърза автоматично с кръщене.  :lol: :lol: :lol:

Смятате ли, че мога да оспамя темата или да пусна друга? Аз съм на вълна прощъпулник и приемам съвети и идеи, както и рецепти за питка, понеже не съм в Бг и тук няма къде да я поръчам.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jam в Октомври 29, 2010, 12:07:45 pm
давай тук за прощъпулника, blue_sky! :)

довечера ще ти напиша моята рецепта за пита с мая.

прощъпулник, казват, се прави, когато детето проходи по-стабилно вече. в единия край на стаята се нареждат върху масичка разни предмети, символизиращи различни професии (към които си мечтаете да се насочи отрочето). запишете си на лист кое какво ще означава, да няма оспорване на резултатите после :). постила се бял чаршаф като пътека до тази масичка. поставяте състезателя в началото на пътеката, търкулвате питката пред него и го насъсквате да тича да я догони. идеята е, гонейки хлебеца, да стигне до масичката на собствен ход и да гепне някой от предметите, което ще покаже какъв ще стане по професия като порастне.

няма някакви ограничения, забрани и изисквания около този ритуал - нито по отношение на гости, нито на меню... това е весело и забавно преживяване.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mariposa в Октомври 29, 2010, 14:45:07 pm
Има, има  :D
Като си отчупиш от питката трябва да скачаш или да бягаш  :D
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Mary в Октомври 29, 2010, 14:57:08 pm
това обикновено деца го правят и трябва да се внимава да не паднат
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jam в Октомври 29, 2010, 15:12:04 pm
Има, има  :D
Като си отчупиш от питката трябва да скачаш или да бягаш  :D

тва не го пишеше в моя учебник.  :D
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: ultra в Октомври 29, 2010, 15:21:03 pm
На всички питки, на които съм била, свекърви не са присъствали :)
Защо си усложнявате живота?
Аз направих 2 питки - една с приятелки и една с роднини, на едната си направих каквото аз си исках, за другата вече не ми пукаше ;)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: z22 в Октомври 29, 2010, 15:25:11 pm
аз го направих ,точно както Джам го е описала.При нас и децата и възрастните тичаха . :D
 Моята питка беше по тази рецепта :http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=121976.0 (http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=121976.0) - много е вкусна и става безпроблемно.
Месих си я сама ,защото живеехме в Белгия тогава и нямаше как да купя и аз.Освен това ми бяха казали,че трябва пак отчовек с живи родители да се направи и свекървата  отпадна.
 Рецептата е супер,щом аз се справих - за първи път правих питка тогава и се получи това :
http://mart2008.snimka.bg/other/jori-na-angels-zg.225953.10135913.big (http://mart2008.snimka.bg/other/jori-na-angels-zg.225953.10135913.big).
Ние оставихме Жоро да избере 3 предмета .

 Моята свекърва присъства и на прощъпулника и на погачата,но не ми е давала акъли за нищо,те с мама не са се месили до сега - явно съм попаднала. :D
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: blue_sky в Октомври 29, 2010, 15:34:11 pm
Момичета, безценни сте!

джам, благодаря за подробното обяснение!

зори, страхотна питка си направила. Уж ядох до преди малко, но пак ми се прияде, като я видях.

Моята свека е далече, така че ще мине без нея. Но тя така или иначе не знае българските обичаи. Понякога е много удобно.  8)


Мисля да е не утре, а следващата събота или неделя и ще докладвам след това (и със снимков материал).
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Октомври 29, 2010, 17:44:04 pm
На всички питки, на които съм била, свекърви не са присъствали :)
Защо си усложнявате живота?
Позволих самопоканване за пръв и последен пъг (че имаше и други изцепки) - иначе идеята за 2 погачи и на мен ми мина през главата, но реших да не правя фасони пред половинката от самото начало... за тези, на които им предстои - мисля, че е чудесна идея!
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Varvarita в Октомври 29, 2010, 17:44:27 pm
Факт. Аз също много се изненадох, че и девойката я отнесе попа зад олтара. На кръщенето само мъжкото чадо беше удостоено с тази чест :lol:.

За питките - от година насам за празничен повод правя единствено "Короната на готвачката". Така се казва рецептата. Става невероятно вкусна питка, леко сладни и е подходяща за бебешорски мероприятия.
Рецептата я има в нета, точно така се казва. Оригиналната питка се оформя по начин, който е удобен за захранване, вътре се слага паничка с мед или каквото си искате. Но тестото е много добро и става в каквато си направите форма. Само трябва да си отделите достатъчно време за втасванията.
Питките за прощъпулника аз си ги правих, направих 3. Една за търкаляне, другите две нарекох за децата и ги чупихме и бягаха гостенчетата дечица.
Моите и двамата бяха толкова притеснени, че питката се търкаля на земята. Поседнаха да си поиграят с нея. Необходима беше помощ от публиката да ги насочи към масата с предметите.

За захранванията има и други безумия, като например в южна България на устенцата на бебето слагат стрито, сварено фасулено зърно. /за бебе на 40 дни става дума/ :?
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Angy_baby в Ноември 07, 2010, 15:42:18 pm
Много интересна тема.А има ли някакви по-специлани обичаи за самото изписване?
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Varvarita в Ноември 08, 2010, 10:48:49 am
За в родилния дом, аз не помня нещо специално.
Освен мъжа ти да не забрави да ти донесе дрехи  :lol:. Защото едно мамче се чудеше как ще излезе без панталон /забравил го човекът/
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Елфи в Ноември 08, 2010, 11:31:57 am
И моят син не е кръстен, както не са и братята му и баща му, аз съм, но не съм вярваща. Затова съм решила, ако прецени, някой ден да избира сам. 
Аз също не съм вярваща, оставих дъщеря ми сама да направи своя избор. На 11-годишна възраст пожела да бъде кръстена и направихме ритуала по всички правила на православното християнство :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Ноември 08, 2010, 17:51:26 pm
За самото изписване чух, че на разни познати майките и свекървите са им месили питки и са ги посрещали вкъщи. Но не съм сигурна дали е специален обичай или просто така са си решили.

Лично аз смятам, че самото изписване не е момент за спазване на някакви ритуали и посрещане на гости. Мен ме взеха мъжът ми и брат ми (само дойде да погледне дребния и си тръгна), после свекърва ми, сестрата на половинката и племенницата дойдоха вкъщи за 1 час и това беше.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Abloy в Ноември 10, 2010, 16:07:11 pm
След изписването не сме имали никакви мероприятие. Дойде да ме вземе само мъжът ми, а в нас ни чакаха родителските тела. Никой друг. Свекърва ми има толкова неприятни спомени от изписването на децата й, че още и държи влага (за мой късмет  :D).
На 40 ден направихме сладка питка и заведохме детето в църквата. Само аз и мъжът ми. След това от питката отчупихме и разнесохме в 3 къщи. Това беше целия ритуал.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Bobbie в Ноември 11, 2010, 06:53:50 am
извинете, ама знаете ли защо наистина се правят тези "ритуали" и какъв е смисъла на всичко извършено? не искам да се заяждам с никого, не ме разбирайте погрешно, но всичко изписано ми звучи леко зловещо  :? затова се запитах какъв е смисъла ...
Viketo, повечето от нашите обичаи са смецица между християнство и езичество. Вземи напраимер мартеницата - това въобще не е християнско.. или кукерите. Та така и с описаните от теб неща.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Bobbie в Ноември 11, 2010, 06:58:08 am

То и на кръщене трябва да се даде на бебето от питката с мед и познай как за малко щеше да има убийство в църквата като чух свекито "Намажи му устенцата със залче с мед, дай му трохичка да хапне" :D Добре, че кръстницата е печена и само се врътна и ми даде Ники да го пазя от бабешки похищения. Иначе освен тази изцепка друг път не е предлагала храни на бебока.
И мен ме караха да съм и сложела малко мед в устата. Обаче аз категорично отказах, че не желая да рискувам детето ми да хване ботулизъм и след кратки и неуспешни увещания се отказаха.

Б.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: nikolina-pikolina в Ноември 11, 2010, 07:40:31 am
Аз до сега съм била на доста погачи и винаги са мажели устата на бебето с малко мед и това е капка, и вярвайте, ама няма как да се хване ботулизъм от капка. А и ако сте чели, много зависи меда от къде е събиран, какъв тип е, за да се говори за ботулизъм.
Споко.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Pesheck в Ноември 11, 2010, 08:25:52 am
Въпрса е по-скоро принципен. Щом майката е казала не, то значи наистина значи не. Как ще съм 100% сигурна в меда не знам.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Ноември 11, 2010, 09:49:08 am
viketo, смисълът на всички ритуали, според мен, е човек да се отбележи (отпразнува или обратното) дадено събитие, да демонстрира отношението си (радост/мъка) и да сподели този момент с близките си хора. А това дали ритуалът се базира на християнската религия, на езически обичаи или е смесица от двете, зависи от самия ритуал. Както, вероятно се сещаш, всяко действие има своето обяснение - може да е логично, може да е следствие от някакво суеверие. Всяка от нас избира дали да следва или не тези ритуали. При някои момичета натискът от страна на семейството или семейството на мъжа е причината. Имам приятелка, която следваше всичко, което научи, включително абсолютно всяко суеверие, свързано с детето. Въпрос на гледна точка и личен избор! :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: ileini в Ноември 11, 2010, 10:03:18 am
Запис  :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Раши в Ноември 11, 2010, 11:50:27 am
Права е Камбозолка. Понякога натискът от роднините наистина е много неприятен. На мен лично ми идва в повече. Според мен наистина няма значение дали обичаят е християнски или езически. Важното е да ни харесва и да го чувстваме присърце.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sixsens в Ноември 11, 2010, 19:09:43 pm
Много ми е интересно това с натиска от роднините как точно става :lol: Как така някой ще ми казва на МЕН, АЗ какви ритуали ще спазвам, особено за МОЕТО дете 8O Пълен абсурд просто, няма как да стане тая работа :lol: Всякакви опити за вмешателство по каквито и да е въпроси прерязвам в зародиш. Тия неща ги решаваме аз и мъжа ми, не роднините. А ако някой има глупостта да се разсърди за такова нещо, значи толкоз му е акъла...Това е моето мнение.
За меда, честно казано, смятам, че е абсурдно на новородено да се маже устата, ако ще и капчица да е и ако ще и най-чистия мед. Не става дума само за ботулизъм. То по тая логика да му дадем да си опита от всиччко на сладката трапеза:lol: Но всеки си решава де, а и съм съгласна с Пешека, въпрос на принципи е. Родителят е този, който решава и най-вече майката.
Извинете за спама :oops:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Мишле82 в Ноември 11, 2010, 20:01:00 pm
Момичета, много интересна темичка  :D
Ще ми обясните ли защо е толкова опасно капчица мед да попадне в устенцата на бебето?  Искам да зная като ми дойде времето... :oops:
Защо да се съдържа този ботулинов токсин в меда? Или всъщност е опасна всяка храна, различна от млякото, защото бебето няма имунитет ли?
Извинявам се, че разводнявам темата, но моля с две думи да разясните  :wink:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Bobbie в Ноември 12, 2010, 04:51:13 am
..... и вярвайте, ама няма как да се хване ботулизъм от капка.
Извинявай, но това просто не е вярно.

Б.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Bobbie в Ноември 12, 2010, 04:57:19 am
Момичета, много интересна темичка  :D
Ще ми обясните ли защо е толкова опасно капчица мед да попадне в устенцата на бебето?  Искам да зная като ми дойде времето... :oops:
Защо да се съдържа този ботулинов токсин в меда? Или всъщност е опасна всяка храна, различна от млякото, защото бебето няма имунитет ли?
Извинявам се, че разводнявам темата, но моля с две думи да разясните  :wink:
В меда не е ботулиновият токсин, а спори на бактерията, която го произвежда. По-големите деца и възрастните също ги поглъщаме, защото са навсякъде около нас, но ние ги изкарваме от организма си преди да имат време да направят проблем. При някои бебета ( това е рядко и предимно до 6м възраст) бактерията успява да заживее в червата им и тогава става смъртоносно. Затова се препоръчва на децата до 1 годинка да не се дава мед.В една капка мед може да им не една спора а милиони, така че аз лично не бих рискувала да дам мед на бебето си, ако ще шансът да се зарази да е 0.00000001% щот ако е баш моето за мен няма да има значение статистиката, а че моето дете го е хванало.


Боби
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Мишле82 в Ноември 12, 2010, 20:39:05 pm
Благодаря ти за изчерпателния отговор!  :P
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: viketo в Ноември 12, 2010, 23:32:57 pm
ок, момичета, езически, християнски ... няма значение, стига да се правят с добра мисъл и от добри хора, все пак става въпрос за бебе. просто все по- упорито се загнездва в мен усещането, че нещата се правят малко по инерция, дай сега, тука ритуал има, да сме и ние като хората. затова ми беше интересно какъв е смисъла на всичко, което се прави след изписване. честно казано никога не ми е минавала идейка даже да събирам цялата рода от женски пол, да правя/ поръчвам сладки питки и всичко останало като ритуали ... може би защото просто исках да ме оставят на мира да си гледам детето. и като че ли бях доста категорична, защото дори не са ми споменали за какъвто и да е ритуал. сигурно натискът от страна на семейството е решаващ, за жалост. хубавото е, че мненията, които изчетох дотук ЗА подобни ритуали звучат убедително, т.е. момичетата са сигурни, че го правят за добро и намират смисъл в тези действия.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Ноември 13, 2010, 09:49:27 am
Подаръците, които бебето получава, са си смисъл  :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sia в Ноември 13, 2010, 13:47:53 pm
Викето, може и да не са ти споменали, защото не във всички краища на България се прави погача на бебето. Както написах, свекърва ми е родена в Ямбол, след това е живяла във Варна и Бургас и никога не беше чувала за подобен обичай.
Подаръците, които бебето получава, са си смисъл  :lol: :lol: :lol:

В тази връзка Baby Shower партита, които правят в щатите преди да се роди бебето са супер полезни. Всеки подарява нещо за бебето и така родителите после само допълват останалото.


Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Мишле82 в Ноември 13, 2010, 21:19:05 pm
В тази връзка Baby Shower партита, които правят в щатите преди да се роди бебето са супер полезни. Всеки подарява нещо за бебето и така родителите после само допълват останалото.
Щатските обичаи е по-добре да си останат в Щатите ;)
Имаме си достатъчно хубави и смислени български поверия, ритуали и пр.  osi_9
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Pesheck в Ноември 13, 2010, 21:28:43 pm
Като например "да не си посмяла да купиш нищо за бебето! Като родиш мъжа ти и свекърва ти ще напазаруват". А и бебешките партита не са само американски.
Най-важното е вие да харесвате това което се прави.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sia в Ноември 13, 2010, 22:34:22 pm
Мда, една девойка така си скъса нервите да се обяснява по телефона с мъжа си и свекървата какво и от къде да купят и къде точно кое да сложат. Вместо да се радва на детето само сипеше ругатни и се ядосваше. Не бих си го причинила това.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sixsens в Ноември 14, 2010, 01:15:08 am
Мдааа, невероятно смислени обичаи имаме - това осоляване и слагане на яйце във ваната на бебето, това мазане с всякакви буламачи, ръсене на трохи над новородено и всякакви такива ритуали, носят един невероятен смисъл и полза за горкото дете :lol:
Не е нужно да отричаме чуждите обичаи, само за да се изтъкнем като родолюбци :wink:
Преди няколко поста прочетох за чистата молитва и причината за нея - че детето се зачевало в грях и затова трябвало да се изчисти жената от греха 8O Тогава се сдържах да коментирам, но сега ще си позволя да кажа няколко думи.
Ох, направо ми олекна. То моето дете нали не можахме в грях да го заченем, та поне ако не друго, ще съм "чиста" и ша я пропусна тая молитва. Ама има логика де, той затуй Христос непорочно го заченали...уж, щото нали божи син, а ние простолюдието, в грях ще си създаваме най-ценното на тоя свят. Мъкаааааа :lol: :lol: :lol:
Извинете за спама, но не се сдържам вече :D
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: viketo в Ноември 14, 2010, 01:46:05 am
... и аз продължавам да се питам за какви обичаи говорим, щом всеки си преиначава според желанията и настроенията? уж питата се прави от майката, пък често я купуваме, уж се канят всички жени от рода, а не каним свекървите, че да не си усложняваме живота, уж се капе мед, ние не капем, защото всички сме съгласни, че не бива, уж го правим за добро, а спазим ли действително обичаите си късаме нервите и т.н. и т.н. нещо като сватбените "ритуали" (извинете за кавичките, ама съвест не ми дава да ги махна), дето аз лично хванах дебелия фулмастер и си анимирах сватбата както си пожелах, че от много обичаи нямаше да остане време да се повеселим.
въпрос на личен избор е, така е, да спазваме или не обичаите, може би и да си избираме кои обичаи да спазваме и кои не. просто репликата "така се прави" яко се е загнездила в съзнанието ми и не спирам да се бунтувам срещу инерцията да правим неща, в чийто смисъл не сме убедени. не мога да се съглася и с лихусата жена, която докато не се изчисти от лохиите е нечиста. както и за "онези" дни ... ами че ние май доста време от живота си прекарваме в нечистотия, извинете за буквализма. без да се заяждам, просто темата отприщи мисли, които напират да споделя :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Ноември 14, 2010, 02:10:59 am
Аз пък изобщо не схващам за какви обичаи и традиции, като описаните дотук говорим през 2010 година? Особено в точно този форум, където повечето жени стават майки, след сериозна лекарска намеса и години ходене по кабинети и болници... И изведнъж - църкви, питки, чинки, стринки, молитви, алабализми  8O Всички тези неща са толкова важни за "здравето, щастието и успешния старт в живота" на бебето, колкото има файда от клеченето над къртичнина по пълнолуние, или сядането върху зелка с цел забременяване. Е, виж да натресеш 10 човека при едно кърмаче да му дишат, да го пипат и да му вдигат шум на главата, ако не да го разболеят, поне ще го изнервят достатъчно, че да си изкарате едни 24 часа в безсъние и рев. Примерно.
Естествено - всеки е свободен да спазва всякакви традиции и ритуали, ако лично на него му харесват и вижда някакъв смисъл в тях, ама и аз като Сикс считам, че подобни дивотии да се налагат на родителите от роднини е меко казано неприемливо.
А и съм съгласна с Викето - "традициите не са това, което бяха", та за какви "традиции" говорим точно? За въпросната питка разбрах, че се разчупвала над главата на бебето от две МОМИ, като под моми се разбира неомъжени, девствени и "чисти". Значи трябва да са момиченца до 13 години, че да отговарят на това условие, като знам какво е положението към момента по този параграф.
За изцепките с греха, молитвите и пр. - няма да коментирам, че нали бременните жени не бивало да се нервират ;)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mini в Ноември 14, 2010, 02:19:03 am
ха така, само дишайте дълбоко и минава  :wink: нервата де  :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Ноември 14, 2010, 02:26:36 am
Мини, а малко медец ако хапнем отпуска ли се нервата? Шегувам се естествено. Аз съм хепи, че днес си намерихме котката и даже фактът, че бебето ми ще се роди грешно по дифолт, понеже го правихме със секс не може да ме разстрои.  :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mini в Ноември 14, 2010, 02:28:35 am
спок, водя те- два пъти съм грешница  :wink:
мед не обичам, само в меденки  :P
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Ноември 14, 2010, 02:34:19 am
Хихи сладко не обичам, ама като "утвърдена грешница", прати ми на ЛС текста на правилната молитва за чистене на такивИ безобразия, че направо се притесних видите ли... Тя Сикс е за завиждане - "непорочно зачатие", да му мисли Александров какъв голяяяям казан го чака в пъкъла, този безобразник ей!!!  :lol:
Хайде стига съм спамила.
Хубава нощ на всички!
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: dani_ j в Ноември 14, 2010, 08:44:35 am
Я сега кажете колко от вас се венчаха в църква? Щото то и това е като чистата молитва. Много сте прави - всеки спазва това, което иска. На мен лично никой от роднините не ми е повлиял, но отидохме в църквата и направих погача на детето си. За мен това беше празник на детето ми. Така го усещах, така го направих. Майка ми и свекърва ми си нямаха хал-хабер какво е туй "погача". А осоляването и яйцата нямат нищо общо с молитвите.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: geri28 в Ноември 14, 2010, 09:10:24 am
Много се посмях с тази тема :D! Хайде да говорим по същество за какви "обичаи" говорим и за какви "традиции"? Не трябва ли да правим нещата така както на нас ни харесват и както ние и децата ни ще се чувстваме добре!?! Защо да не направя детско парти преди да се роди бебо и да не си улесня живота? Защо да не купя нещата които аз съм харесала за детето ни преди то да се е родило? На какво да робувам, на хорското мнение ли? Трябва ли да мисля, че ако купя шапката дето толкова съм харесала за нашето бебе и ще се случи нещо лошо, вместо да се насладя на този миг!

И за сватбата ще кажа, не не съм се омъжвала в църква, бях с костюм, на мотор и след това в една вила на приятели, т.е. не съм играла и кючеци в рвсторанти, и повярвайте ми това беше най щастливия ми ден защото не се съобразявах с "така е редно" или "така трябва", а смо с така се чувстваме щастливи!

Извинете ме за дългия пост, с две думи : Нека правим нещата така както ние ги усещаме, който иска нека отиде в църква- няма лошо в това, но нека не е по задължение, че "така се прави"

Дано не съм убидила някого! Хубав ден на всички :D!
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Ноември 14, 2010, 10:26:10 am
Мисля си, че порочното, непорочното  :wink: зачатие и годините стерилитет не определят по-нататъшното ни отношение към детето и празниците, които предстоят. Погачи-могачи и др. подобни са не само повод да се отбележи някакво събитие (примерно - раждането, все пак ние сме доста ощетени и обикновено не присъстваме на почерпката, така че е редно да си имаме "наш" случай, в който да почерпим за случая). Освен това баби, лели и рода също искат да видят малкото човече и да му се нарадват (както и да погледнат добре ли сте се подредили, да оценят какви домакини сте и дали приготвяте вкусни работи за хапване, да ви одумат, че сте ги поръчали от сладкарница и т.н.).

Приятелките ми чакаха с такъв мерак да забременея и родя, а след това да дойдат и да ми подарят нещо за бебето, че не знам на кого му беше по-приятно...  :D Нямаше начин обаче да не се накефя, пазарувайки за бебчо (суеверията като цяло са ми доста далечни). Подготвих се с минимума, който смятах за необходим, а след като получих подаръците, донакупих, каквото смятах, че ми трябва.

Да, бебето се изнервя от много хора и емоции, но това се случва и, когато прекараме твърде дълго време навън с мои приятелки. Просто се превъзбужда и после киселее - ами, такъв е животът. Ако стоим вкъщи пък, се изнервя от скука...

Иначе - хора разни. Някои обичат да спазват де що има ритуали и обичаи, други - не намират за необходимо да се съобразяват с такива неща. Всеки си решава за себе си, важното е веселба да има  :wink:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: blue_sky в Ноември 14, 2010, 11:05:18 am
Аз пък спазвам само каквото ми харесва и ми е много добре.  8)

Като казахте за обичаи (в случая става въпрос за суеверия) - един познат е женен за румънка и онзи ден бях с него и му звъни жена му. Някакъв майстор счупил огледало у тях и сега трябвало да се хвърли в реката. Човекът се прибра и жената вече подготвила огледалото и той отишъл да го хвърля в реката. Викам му, че е добре, че си имат река, че иначе огледалото много нещастие щеше да им донесе. И ме попита дали и ние сме толкова суеверни, но му казах, че е въпрос на лично усещане, но това за огледалото наистина не го бях чувала.  :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Pesheck в Ноември 14, 2010, 20:22:58 pm
Е как бе свате не знаеш за огледалото?! 7 години нещастна любов. Ма майстора май го е грозяло това.
Суеверията са много и дебнат от всякъде  :lol:
Иначе съм умерено вярваща и не съм се венчавала в църква. Но пък и моето деде не е заченато в грях :P.
За бебшките, па и бременни суеверия пък .... то чет нямат. Като се замисля май нищо не спазих. Но ситната има мъничък белег от външната страна на единия прасец. Само чакам да ми обясни някой как ми се било прияло/откраднала съм нещо. Жална му майка :x.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sixsens в Ноември 14, 2010, 20:55:44 pm
Не съм се венчала в църква :wink: Не съм от най-набожните.
Нямам предвид да не се правят празници, разбира се, че всеки иска да си отбележи случая. Но това може да стане с едно нормално посещение от приятели и роднини, във време когато е подходящо за бебето, а не на 40 ден или преди него примерно. Има предостатъчно време да го видят бебето. Нито е необходимо да се правят специални трапези.
То в крайна сметка сега какво излезе, не че искаме да отбележим празник на детето, ми си търсим повод да празнуваме, щото таткото като се напил при раждането, ние не сме били там и сме с един купон назад :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: aditoo в Ноември 14, 2010, 21:08:23 pm
Здравейте. Записвам се в темата.
Покрай толкова родили в последните 2-3 години приятелки се запознах с доста обичаи около раждането.
Първия християнски обичай, веднага след раждането, за който не видях да сте писали е т.нар. бабина вода (бабина молитва). Състои се в това една от бабите или друг близък роднина отиват в църквата, чете се специална молитва и се дава светена вода. Та от тая светена вода се сипва (или по-скоро капе) във водата за къпане на бебето до 40 дни. От църквата се взима и свещ. След изписването, преди майката и бебето да влязат в дома, бабата поръсва всички стаи със светената вода и запалва свещта (оставя се да догори докрай)
В някои райони на страната на този ден се меси и сладка погача, която се раздава на роднините, и която трябва да бъде изядена докрай. Честно да си призная идея нямам какъв е смисъла.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Ноември 14, 2010, 21:26:26 pm
То в крайна сметка сега какво излезе, не че искаме да отбележим празник на детето, ми си търсим повод да празнуваме, щото таткото като се напил при раждането, ние не сме били там и сме с един купон назад :lol:
Аз за тоя купон най-много страдам - не можах да присъствам, а най-много работа свърших ;)))) Никак не е честно ша знаете!
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sixsens в Ноември 14, 2010, 21:31:20 pm
То в крайна сметка сега какво излезе, не че искаме да отбележим празник на детето, ми си търсим повод да празнуваме, щото таткото като се напил при раждането, ние не сме били там и сме с един купон назад :lol:
Аз за тоя купон най-много страдам - не можах да присъствам, а най-много работа свърших ;)))) Никак не е честно ша знаете!
Хихиххи, така си е :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Pesheck в Ноември 15, 2010, 08:15:55 am
Позволявам да ми завиждате, пък. Роднините ми са доста кът. И като така не съм имала тълпа от желаещи да ми се изтресат още първите дни. А приятелките ми, колкото и да се радват за мен разсъждават така - "ко да му гледам, бебе като бебе, то само спи, нека порасне малко, да стане по-интересно и тогава". Както между другото разсъждавам и аз. То голяма работа, че си видял една ситна шушулчица. Много по-добре е да го видиш като по-голямко. Прави муцунки, усмихва се, следи разни неща с поглед.
А пък за "купона" на таткото .... първо едва ли е имал такъв, понеже беше притеснен за мен. Пък и второ .... като не кърмила можех и се събирах с приятелки - на чужд терен. :wink: Щото купон, купон, ама ако е в къщи познайте кой ще го подготвя и чисти после. Ай мерси. :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sixsens в Ноември 15, 2010, 14:15:51 pm
Пеше, това е и моето мнение :D Много точно казано.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Angy_baby в Декември 26, 2010, 12:02:03 pm
Момичета,
а какво сеправи на 40 ден от раждането?И на родилката,и на бебетата ли трябва да се чете молитва?Може ли попа да дойде в къщи и да прочете молитва на децата,за да не ходят в църквата в този студ?
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mini в Декември 26, 2010, 12:13:44 pm
пак да напиша, молитвата за 40то дни не е за децата, а за майката
така, че отиди сама да ти я прочетат
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: aditoo в Декември 26, 2010, 13:07:21 pm
Мини, извинявай, но си в грешка. Молитвата на 40 ден е както за майката, така и за детето. На този ден е първото посещение и на майката и на бебето в църквата. На майката се чете чиста молитва, а на бебето е първо представяне пред Бога.
Анджи, идеята на цялото нещо е самото посещаване на църквата за първи път и от децата и от майката след раждането. След това е молитвата за изчистване на майката. По принцип до 40 ден се водят нечисти дни и до този ден нито майката, нито децата могат да влизат в църква.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Декември 26, 2010, 18:37:20 pm
Анджи, и аз мисля, че трябва да си с бебетата. Ама защо не идеш до църквата да питаш? Макар че, не е ясно колко ще е студено, а и с добра екипировка, не мисля, че има проблем да ги изведеш бебоците.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jasmin_veni в Декември 26, 2010, 18:44:59 pm
Момичета,
а какво сеправи на 40 ден от раждането?И на родилката,и на бебетата ли трябва да се чете молитва?Може ли попа да дойде в къщи и да прочете молитва на децата,за да не ходят в църквата в този студ?

Не, не може. Ходите с бебетата (в нашата църква казаха майката+бебето), ти ги гушкаш и се изчита молитвата. Тя е за теб - да те пречисти и един вид "представяне" на децата пред Бог. После май се ходи на гости някъде, ноне съм сигурна.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: aditoo в Декември 26, 2010, 19:49:00 pm
...После май се ходи на гости някъде, ноне съм сигурна.
По принцип народната традиция (поне в южните райони на софийско) е след молитвата да се ходи на гости на 3 места. В последно време не се спазва особено. Идеята на тази част каква е, обаче трябва да питам, че не съм сигурна...
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sixsens в Декември 26, 2010, 23:29:25 pm
Вие наистина ли вярвате, че сте нечисти и грешни, понеже сте заченали и родили дете или просто го правите заради традицията или по настояване на роднини? Не се заяждам, да не се обиди някой, просто ми е интересно.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: shanoar в Декември 26, 2010, 23:43:43 pm
Тук не става изобщо въпрос за грешни или не грешни, а се счита че родилката е нечиста понеже до 40 ден течат лохии и не е хубаво да се ходи така на църква-впрочем не се влиза на празници в храма и когато си в цикъл.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sixsens в Декември 26, 2010, 23:55:47 pm
Ясно де, ама то това е за влизането в църква. По-назад някой обясни за чистата молитва, че се четяла на майката да се пречисти, понеже зачатието като акт /демек секса/ е грях и затова жената е грешна и трябва да се пречисти. На мен това ми е интересно. И друго се сетих - ами бащата? Нали и той е участвал в туй грешно нещо - зачатието /евентулано, нали/, за него няма ли молитва?
А това пък за цикъла за мен лично си е абсолютна глупост, ама то не е учудващо де. Тя църквата бая глупости е изрекла през вековете....
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 27, 2010, 00:04:52 am
А това пък за цикъла за мен лично си е абсолютна глупост, ама то не е учудващо де. Тя църквата бая глупости е изрекла през вековете....

Баш. Като е толкова кофти и "нечисто" да имаш МЦ, лохии и да зачеваш "порочно" даже...чудно защо оня горе не е измислил по-добър механизъм? ;) Че да не се нуждаем от пречистване после. Пък и какво да му представям детето си на Господ баш в църквата? Нали той ми е пратил бебето - предполага се, че вече се познават.  :lol:

Всяка майка си решава сама за тези неща естествено, но бебе на 40 дни да го помъкна в развъдник на вируси сред зима...малко крайно ми идва, лично на мен.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mini в Декември 27, 2010, 00:16:55 am
а, те пък щото докато се изредят приятелките и родата хич бацили не мъкнат
да не говорим и лекаря, който идва да види бебето след като изпишат го изпишат от родилния дом, един не съм видяла да се събуе, все с обувките влизат, а за стерилност и чистота говорят  :wink:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: sixsens в Декември 27, 2010, 00:23:30 am
Е, ми то аз съм и против приятелките и родата да ми се мъкнат в началото. Именно поради тая причина, а и на мен само до гости ще ми е. Пък доктора ще го накарам да се събуе, кви са тия тъпотии, с обувките ще ми влиза...
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Mary в Декември 27, 2010, 00:26:06 am
аз съм си решила проблема с несъбуващия се народ - с калцуни
хич не мога да си позволя по килима по който лазят децата, някой да си изтрие обувките
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 27, 2010, 00:27:07 am
Окс Мини, ама едното е в рубриката "неизбежни щети", а другото в рубриката "направи си сам". Не мога да спра бабите да си видят внучето естествено, нито доктора...ма виж за попа - друга раУта ;)
Аааа и нито роднините, нито приятелите ми ще си позволят да дойдат при бебе кихащи и смъркащи, в църквата - не мога да контролирам кой влиза и какви бацили мъкне. Ти като майка на две деца, предполагам си съвсем наясно какво е да се разболее бебе на 40 дни и какви могат да са последствията. Ясно, че не можем да ги опазим от всичко и да ги държим в изолатор децата, няма и нужда. Мисълта ми беше, че няма нужда да ги излагаме децата на излишен риск по незначителни поводи. А всякакви обичаи са си точно незначителен повод, опре ли до моето дете поне.

Спирам да спамя де, тя темата е за друго все пак  :D
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mini в Декември 27, 2010, 01:44:51 am
разбира се, Jbrul- ти винаги си била права ... за себе си
нали обаче тук не се убеждаваме кой в какво да вярва  :wink:
важно е, това което правим да идва от сърцето, всичко друго е поза
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: ElyG в Декември 27, 2010, 11:25:23 am
Jbrul :good_post:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Декември 27, 2010, 11:34:10 am
аз съм си решила проблема с несъбуващия се народ - с калцуни
хич не мога да си позволя по килима по който лазят децата, някой да си изтрие обувките
Нашата педиатърка направи точно така - носеше си жената калцуни и си ги обу, преди да стъпи в къщата, намирам го за наистина удобно.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 27, 2010, 11:45:11 am
Алелуя Мини!  :D

За след изписването, моята баба ми каза, че традицията повелявала свекърва ми да изкъпе бебето за първи път, че иначе било обида... :lol: Някоя от вас чувала ли е подобно нещо, или пак е някакъв "регионален обичай" това? Аз май смятам да "обидя" свекито по този параграф, понеже след болницата - отсега им казах, че у нас няма да идва никой. Нито в деня на изписването, нито пък в следващите дни, докато се напасваме с бебето кое как. Когато преценя, че ми е удобно да има посетители - ще ги уведомя, да наминат. За щастие, съм случила на роднини явно - нямаше никакви възражения по въпроса.

Друга традиция за която се сещам е, като се ходи при новородено и под възглавницата му се слага монета, по принцип златна. Спомням си, че като сме ходили с майка ми последните години при бебета на много близки хора, или роднини, поради липса на златна паричка - носехме от тези "възпоменателните" на БНБ. Те са или златни, или сребърни, секат се по някакъв повод в лимитирано количество, имат номинал по-нисък от цената на която ги купуваш...майките обаче, винаги се радват на такава паричка за бебето. Дано някой се сети да донесе такава и на моето бебе  :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: parsi в Декември 27, 2010, 11:49:09 am
Това за къпането от свекървата и аз за първи път го чувам.Никой не ми е къпал и двете деца.А за монетките и на мен ми подаряваха от въпросните на БНБ -сребърните.Само майка и татко му подариха златна :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jasmin_veni в Декември 27, 2010, 12:03:40 pm
Това с калцуните е много добро и аз го практикувам напоследък.

Самата жена е считана за грешната в Библията (или поне в 4те признати евангелия) и по презумция тя носи злото. Чистата молитва се взима от майката, за да опрости нея от акта на зачатието.

Всеки сам си решава дали ще взима чиста молитва, дали ще кръсти бебето и т.н. и никой не може да го оспорва, защото самата вяра и произтичащите от нея дейтсвия е нещо много лично и свято. Аз си заведох Ники на 40 дни и през зимата да беше - пак щях да го заведа. Малко неща от църковния канон спазвам, но това реших да го спазя - така ми каза сърцето, така направих.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 27, 2010, 12:35:55 pm
Момичета, ничия вяра не оспорвам, нито пък съм имала подобно намерение. Все пак темата не е за вяра, религия и църковен канон, а за обичаи. Нека не смесваме нещата - обичаите по правило са фолклорна традиция, обикновено прикачена към църковния канон, а не произтичаща от същия. В този ред на мисли споделих мнението си, доколко е разумно много малко бебе да бъде изложено на допълнителен /освен регулярния/ риск от зараза, само и само да се спази традицията. НО съм съгласна напълно с това, че ако майката изпитва вътрешна потребност, дълбока вяра и убеденост, че така трябва да постъпи - нека го направи. Само че, ако наистина майката го иска и вярва в това, а не поради натиск от родата, понеже "така се правело" и от сорта...

Самата жена е считана за грешната в Библията (или поне в 4те признати евангелия) и по презумция тя носи злото. Чистата молитва се взима от майката, за да опрости нея от акта на зачатието.

Отново без идеята да оспорвам нечия вяра и разбирания - намирам точно тази библейска теза, за меко казано противна и манипулативна :x В исторически аспект, си има обективни причини, точно това да бъде пробутвано през вековете... Но ако в днешно време има родилка, която искрено вярва, че трябва да бъде "пречистена от порока на зачатието" - лично аз бих се усъмнила в здравия й разум. Ако ходи да й припее попа, ей така за адета, традицията и за "застраховка" - ОК. Наистина това си е въпрос на лична преценка вече.
Всякакви приказки, все едно от кого идват в посока, че аз съм грешна защото съм заченала и родила дете и поради това се нуждая от някакъв вид опрощение...просто ме вбесяват до степен, да ме избива на физическа агресия  :lol:
В предхристиянските общества, е било точно обратното - жената, майката, тази която ражда живот е била издигана в култ, като символ на плодовитостта, новото начало, способността й да ражда, е била приемана за "чудото на чудесата" и то съвсем основателно мисля. После някакви "хитреци" му намерили колая видиш ли, да контролират хората, чрез набиване на чувство за вина по всякакви поводи и така от 2000 години насам... :(
Така като гледам, въпреки че съм кръстена православна християнка...май дълбоко в себе си съм един убеден езичник ;)

Калцуните са чудесна идея. Откъде се купуват? Има ли в аптеките?
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jasmin_veni в Декември 27, 2010, 13:00:02 pm
Jbrul  и аз повече харесвам предхристиянските общества, когато водещ е матриархата, когато са почитали Богинята Майка и някак обществата са били по-малко военно настроени. В този ред на мисли - който иска да прочете нещо интересно, обогатяващо и исторически красиво написано - Атинянката Таис.

Но тези четири евангелия смятат жената за изначално зло :( И да те избива почти на физическа агресия заради това няма смисъл - няма да промениш канона, а в момента само ще си навредиш, ако се палиш заради вековни догми. Пази малкото човече и само позитивни мисли, нали знаеш :lol:

Иначе в Бг толкова сме смесили езическите обичаи с църковния канон, че по-скоро спадаме към езичниците ми се струва :lol: Например и до ден днешен почукваме на дърво, но малко хора значт защо се прави това.

Мисля, че отклонихме темата :oops:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 27, 2010, 13:20:10 pm
jasmin_veni не се "паля, заради вековни догми"  :lol:, просто си коментираме, надявам се че никого не съм засегнала с мненията си, ако съм го направила - моля за извинение. Просто самата тема ми е интересна и съответно какво мислят другите по нея - нищо повече. Признавам си, че темата ми е още по-интересна именно във форума на "Зачатие", по съвсем обясними за всички ви причини. Опитваме се да забременеем и бременнем с рационалността и дисциплината на войници, залагайки на съвременната наука и медицина. В следващия момент, като родим ми е непонятно къде отива логиката и здравият разум, за сметка на разни дивотии и традиции, все едно с какъв произход. И наистина дълбоко не вярвам, че която и да е от вас и за част от секундата се е чувствала "грешна и нечиста", понеже е заченала и родила дете, че да изпитва и нужда от опрощение за същото... Това конкретно по повод на "пречистващата молитва" го казвам. Другите там традиции и ритуали - са "друга бира" и имат друга идея - позитивна.

Готиното в днешно време, относно всички догми, традиции и алабалистики е, че ако не ти харесват и не вярваш в тях - просто можеш да не ги отразяваш и не си длъжен да ги спазваш. Съответно пък, ако ти допадат - спазваш. Хубаво нещо е демокрацията ей!  :lol:



П.П. jasmin_veni Благодаря за препоръчаното заглавие, обичам да чета такава литература, точно я поръчах тази книга оттук. http://www.helikon.bg/books/31/114338_atiniankata-tais.html
Утре ще е при мен, ще споделя отзиви в темата за книги. :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jasmin_veni в Декември 27, 2010, 15:35:36 pm
jasmin_veni не се "паля, заради вековни догми"  :lol:, просто си коментираме, надявам се че никого не съм засегнала с мненията си, ако съм го направила - моля за извинение.

Ако визираш мен- не си ме засегнала, просто се включих в коментарите :)
Книгата върви бавничко първите 40-50 страници, после е интересна :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mini в Декември 27, 2010, 15:39:10 pm
Алелуя Мини!  :D

Амин, сестро  :wink:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 27, 2010, 16:07:19 pm
Книгата върви бавничко първите 40-50 страници, после е интересна :)

С книгата засега ударих гредата :( - пуснаха ми мейл от "Хеликон", че е изчерпана, другите дето поръчах ги имат. В "Пингвините" и още няколко онлайн книжарници - също е изчерпана...е, сега вече наистина ми се дочете тая пуста книга  :lol:

И за да не е съвсем спам този пост - за кръщене на бебето какво ви е мнението? Аз ли да решавам и да го кръстим, или като порасне сам да си решава? За мен лично - няма особено значение кръстено, или не, по-скоро ме влече купона за кръщенето  :D, ама знам ли го какво ще се извъди това лапе, може пък за него някой ден да е от значение, да е по-религиозен от мен... Тя една патка мислила, мислила, че умряла де и аз натам вървя май...
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jasmin_veni в Декември 27, 2010, 16:32:51 pm

С книгата засега ударих гредата :( - пуснаха ми мейл от "Хеликон", че е изчерпана, другите дето поръчах ги имат. В "Пингвините" и още няколко онлайн книжарници - също е изчерпана...е, сега вече наистина ми се дочете тая пуста книга  :lol:

И за да не е съвсем спам този пост - за кръщене на бебето какво ви е мнението? Аз ли да решавам и да го кръстим, или като порасне сам да си решава? За мен лично - няма особено значение кръстено, или не, по-скоро ме влече купона за кръщенето  :D, ама знам ли го какво ще се извъди това лапе, може пък за него някой ден да е от значение, да е по-религиозен от мен... Тя една патка мислила, мислила, че умряла де и аз натам вървя май...

На всяка сергия за книги втора употреба я има за 3-4 лв.

Ние кръстихме Ники..."купона" ни струваше такса 50 лв.+другата почерпка...абе не ми беше много купонджийско да ти кажа. На питката беше по-весело. Ако за родителите няма значение - оставете детето само да реши. Ние искахме да го направим и случихме и на поп и на църква и сме доволни. Но пък сега си е стденичко, ние го правихме лятото и Ники се зарадва на банята посред бял ден и не рева :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Bobbie в Декември 27, 2010, 19:18:05 pm
И за да не е съвсем спам този пост - за кръщене на бебето какво ви е мнението? Аз ли да решавам и да го кръстим, или като порасне сам да си решава? За мен лично - няма особено значение кръстено, или не, по-скоро ме влече купона за кръщенето  :D, ама знам ли го какво ще се извъди това лапе, може пък за него някой ден да е от значение, да е по-религиозен от мен... Тя една патка мислила, мислила, че умряла де и аз натам вървя май...
Направи си го както ти е кеф на теб. Аз примерно не съм религиозна, но детето ше си кръстя, защото на мен си ми харесват тези обичаи. Не смятам, че тя като порастне ше вземе да седне да се тръшка защо съм я кръстила. Пък ако се затръшка - ми сори, трака съм решила, така съм направила.
Обаче не мисля, че е задължително или нещо такова. Който както си реши би трябвало да го прави без да го натискат роднини и приятели.

Б.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: aditoo в Декември 27, 2010, 19:53:26 pm
Здравейте, да уточня, че и аз не искам да ангажирам никого с личното ми мнение по въпросите за традиции и обичаи.
За тази молитва, да за себе си съм на мнение, че е задължителна, както за мен така и за детето ми. За себе си смятам, че няма какво толкова да съм нечиста, но така е казано, написано и т.н., следователно, като православна християнка, би трябвало да съм се възприела като нечиста през тия 40 дни, минавам през църквата за една молитва и работата е оправена.
Между другото жена в МЦ може да влиза в църква, не може да взима причастие ;) и още нещо имаше, но ми избяга мисълта...
За къпането на бебето - е за пръв път чувам за такова нещо и от сега съм не 100, а 1000 % убедена, че няма да го допусна, както и разните му яйца, сребърни монети и какво ли още не във водата за къпане.
За монетите оставяни под възглавницата на бебето - до колкото съм на ясно (или поне така сме правили) се нарича детето да е здраво като парите/да си купи здраве или да си купи братче/сестричка.
За кръщенето - пак лично мнение, за мен е важно детето ми е да е кръстено. Понеже сме избрали име (за нас е важно да е българско и с имен ден) ми се ще живот и здраве детето да бъде кръстено на имения си ден.
Не виждам лошо и в това да оставиш детето си направи само избор за религия (и дали изобщо ще избере някоя), но наше решение е да го кръстим, без да му оставяме право на избор, поне на този етап.
Пак уточнение - не ангажирам никого с личното ми мнение, и уважавам мнението на останалите.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mini в Декември 27, 2010, 20:32:30 pm
Адито, и аз като теб
и двете ми деца са кръстени преди навършване на 1 годинка, на именните им дни
за мен беше важно да са кръстени с български имена, да имат имен ден по православния календар, така и го направих
и до ден днешен избеснявам, ако някой каже Стефани на голямата
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 27, 2010, 20:42:12 pm
За тази молитва, да за себе си съм на мнение, че е задължителна, както за мен така и за детето ми. За себе си смятам, че няма какво толкова да съм нечиста, но така е казано, написано и т.н., следователно, като православна християнка, би трябвало да съм се възприела като нечиста през тия 40 дни, минавам през църквата за една молитва и работата е оправена.

Абе я кажете къде точно е написано в Библията това за нечистата жена, 40-те дни, лохиите, МЦ и пр.? Съвсем сериозно питам, понеже съм чела Библията само веднъж и то като ученичка, та съответно нямам спомен в детайли и то чак такива и по тези теми баш. Ако не го пише конкретно това нейде из Библията - значи си е поредната човешка изгъзица, нямаща общо с вярата и светите текстове.
Адито, разсмя ме от сърце с това "работата е оправена"  :lol:, малко като индулгенциите при католиците прозвуча...

Боби, права си че за нерелигиозни родители като нас специално - кръщенето, или липсата му не е голяма работа всъщност. :lol: Никой не ме е натискал за подобно нещо от родата, а и едва ли би им минало през ум, след като така ги попилях при опита им да споменат църковен брак навремето... От техническа гледна точка просто си мисля, че или ще кръщавам бебе на няколко месеца, или като стане голям човек вече - ако иска той - тогава. Още се изприщвам при спомена, как аз кръщавах на моите кумци синчето на 1,7 г. като беше. След този случай - отказах да ставам кръстница на децата на поне пет приятелски семейства. Няма такъв кошмар, рев, въртене, нерви и тормоз за мен лично. По снимките от "процедурата", изглеждам като комбинация между Веселин Маринов и Богородица - плувнала в пот и с егати страдалческото изражение.  :D За това съм се размислила сега по темата, ако ще го кръщавам - трябва да е малка, дремуцаща мекица още, не човече дето да пищи и да прави панаири.

За имената и аз държа на българските, на имен ден - не, ама то пък нашето ще има така или иначе. Само да се роди жив и здрав!
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: shanoar в Декември 27, 2010, 22:23:45 pm
Jbrul и ти искрено ме разсмя. Ще изпъдиш цялата рода и прочие, ще слагаш калцуни на доктора, но към паричките дето ще ги слагат под възглавницата на детето нямаш нищо против. В библията много от нещата са представени алегорично, така че могат да се тълкуват различно. Обикновено много от традициите са измислени от хората и нямат нищо общо, с това което пише в библията, но канона е основан на библията. Така че решавай какво от него ще спазваш и какво не. Ако правиш кръщене само за купона по-добре изобщо не го прави. Аз изобщо не бих правила нещо, в което не вярвам.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 27, 2010, 22:46:01 pm
Всъщност Шаноар - няма да се налага да пъдя никого, понеже родата ми е достатъчно разбрана, че да не досажда когато това не е уместно и би ми причинило някакви неудобства. Педиатърката на детето ми, никога не би се нахълмила с обувки при него, така че калцуните ми се виждат добра идея, за да не разигравам гостите да събуват ботуши сред зима, не за нея ;) За паричките под възглавницата - питах дали го има и другаде този обичай, никъде не съм казвала, че ще ги пъха някой под възглавницата на моето бебе. Написах, че се надявам някой да се сети да му донесе такива, да му ги прибера някъде като вид спомен просто. Но дори под възглавницата да се слагат - поставят се опаковани в едни малки найлонови пликчета, не "на голо" точно зради хигиената.

Относно тълкуванията на Библията - точно това питах де. Кой конкретен текст е изтълкуван така, че да има връзка с въпросната "чиста молитва", срокове и лохии? Щом канонът е основан на Библията само, а въпросната молитва е основана на канона, кой е текста? Аз не знам, за това попитах вас, понеже явно сте по-наясно с каноните - не е заяждане а конкретен въпрос.

Иначе, неща в които не вярвам - явно не ги правя, мислех че е очевидно. :) За кръщенето специално, съвсем се убедих че би било глупаво да го правя, конкретно аз де.

За спазването на канона обаче - или си истински вярващ и спазваш всичко наред, или правиш пози просто, ако ще си избираш кое да, кое не. Лично мнение. Предпочитам да не спазвам нищо, вместо да демонстрирам някаква вяра дето я имам уж, ама не съвсем...
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: shanoar в Декември 27, 2010, 23:02:20 pm
Донякъде си права, но канона далеч не е вярата. Той е измислен от хора и затова си позволявам да не го приемам в цялата му тежест. Вярата е в сърцето, а не в позите.Що се отнася до традициите, там има откровени глупости. Как ли няма да се тътра с бебе на 40 дни на гости на три места :D
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Декември 28, 2010, 09:02:34 am
Споделяла съм, че след изписването вкъщи поканихме (подчертавам, ние ги поканихме) свекърва ми, сестрата на мъжа ми и племенницата. Нито ми е било нервно, нито притеснено - бебето си беше бебе, което още е много успано, не изискваше кой знае какви грижи и аз не съм се чувствала объркана или притеснена. Дойдоха за 1 час, погледаха го отдалече (той си лежеше в леглото, те стояха на прага на стаята) и си тръгнаха. Бях доволна, защото не дойдоха в болницата, нарадваха се на детенцето, но и ни оставиха сами да се насладим на момента, не са досаждали. Друг е въпросът, че сега е зима и не е ясно кой с какви болести може да пристигне - ето на Коледния обяд свекърва ми ме изненада, че е болна, когато отидохме... стана ми ужасно неприятно, но (да чукна на дърво) засега Бобо е здрав.

Що се отнася до кръщенето - смятам да го оставя да реши сам иска или не да се кръщава. Не вярвам в суеверия, никой от нас не е силно религиозен, самата аз се кръстих на 18 годишна възраст, по собствено желание и мисля, че така е редно. Ако е до купона за родата - благодаря, не.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 28, 2010, 09:53:03 am
Споделяла съм, че след изписването вкъщи поканихме (подчертавам, ние ги поканихме) свекърва ми, сестрата на мъжа ми и племенницата. Нито ми е било нервно, нито притеснено - бебето си беше бебе, което още е много успано, не изискваше кой знае какви грижи и аз не съм се чувствала объркана или притеснена.

Аз както се изказах по този въпрос, то излезе че си мразя родата едва ли не  :lol: - няма такова нещо. В моя случай, ситуацията е следната. Аз съм от Стара Загора, ще раждам в Пловдив и то май ще е в най-големия студ /след средата на февруари/. Значи, роднините ще дойдат до Пловдив за изписването. После, колкото и да е магистрала - има си един час докато докараме бебето в къщи, аз ще съм след секцио и много вероятно няма да се чувствам свежа като маруля. Освен това, имам и двама племенници - големият ученик, малката ходи на ДГ и естествено по цяла зима смъркат и носят по някой вирус. Ако възрастните могат да се съобразят и да не се навират в мен и бебето много, ако не са съвсем здрави - децата са друг филм, особено малката. Тя искала да идва да види как ще вадим бебето  :lol: и все е залепена за корема ми и му говори, как бил най-красивия той и тя щяло да го гледа и пр. Е, не си представям как ще донесем бебе в къщи и някой ще може да й обясни, че това не е кукла и играчка за гушкане... Само ще се създаде излишно напрежение, забележки към децата, рев от обида и общо взето панаир от който нямам нужда. За това решихме дружно, че стига да видят малкия в болницата на първо време, а като се осаферим и настаним удобно в къщи - тогава да идват роднините за по-дълго един по един - не цялата тумба накуп точно в този ден. Ако е до традицията да донесат подаръци на бебето - могат и в болницата да донесат, може и по-късно, не съм опряла до армагани за малкия, имам всичко нужно за него, че и отгоре даже...

Ей сега, точно за бъдни вечер, щяхме да сме 9 човека от семейството у нас, ама 4-ма се оказаха с вирусна бронхопневмония :? - естествено никой не искаше да се завърта край мен така, точно в момента. За съжаление - просто се случи и да бременея и да раждам в "най-болнавия сезон" и няма как да не се съобразявам с това. Бебето, да сме живи и здрави - що е време пред нас има да му се радват всички, за това преценихме, че няма нужда да поемаме излишен риск. За мой късмет - всичките ми роднини са разбрани и разумни хора и няма сръдни и цупене по такива въпроси.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: ЕVIQ в Декември 28, 2010, 09:53:33 am
На Калина е четена чиста молитва на 40 ден. Кръстена е на 5 месеца с кръстник- грък и от двама попове. Не виждам нищо лошо за де спазват обичаите без да се изпада в крайности  :lol:, имаше и почерпка за гостите.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Декември 28, 2010, 10:26:37 am
Jbrul, постът ми не беше отговор на твоето мнение - споделям совя опит и по-скоро подсказвам, че е възможно и да не сте "побъркани" от присъствието на малкото човече вкъщи. Побъркването идва доста по-натам, като почне да будува повече и вие да се вглеждате във всяко нещо. Едно гостуване от най-близките за 1 час в деня на изписването не е голям проблем. Иначе, откакто родих, трудно понасям свекърва ми - 10 години не съм имала забележки към нея, а сега какво стана... :?

Иначе, всеки сам си решава, в зависимост от конкретната ситуация - просто обсъждаме.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Pesheck в Декември 28, 2010, 10:32:29 am
Ха така, който има "грях" при зачеването да ходи да му четат, аз мойто не съм го зачевала с "грешен" секс.  :lol: :lol: :lol:
В интерес на истината ходих на църква на 40 ден. И свещеника ни прати и за малката. Но в "града" на свекървата е спокойно в църквта, напалиха яко печката и ни почете попа. Кръстихме я преди годинката и си беше забавно и много красиво.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 28, 2010, 10:39:34 am
Камбозолка, естествено че само обсъждаме, просто взех повод от твоя пост да си "изкажа" личните съображения, като си давам сметка, че сега едно си мисля пък какво ще стане после - може и друг акъл да ми дойде. Нещо се наплаших тези дни, три кърмачета на приятелки са в болница на системи в момента, точно от много гости, радващи се баби и пр. дето хайде да не ги обидим, че да ги пуснем при бебето... И вече окончателно настръхнах по тези въпроси. :( Предполагам, че и съм по-изнервена, защото наближи големият момент и ми се иска да избегна всеки риск, който е възможен за избягване...ама едва ли ще ми се получи. :D

Pesheck и ти като Сикс си "хванала намалението" и си се разминала с "греховния секс за зачеване", ние "безобразниците" да си берем гайлето сега  :lol:  :lol:  :lol: В интерес на истината, църквата разрешава секс с цел оплождане ;), само този за удоволствие е "престъпния".
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: echy в Декември 28, 2010, 11:04:41 am
с наближаването на появата на бебка и аз се замислям за различните обичаи. даже наскоро спорих с майка ми по повод изписването и гостите. трябвало родители, братя, сестри, кумове да присъстват на изписването и после да дойдат вкъщи на гости. може да се е правело така, но аз и заявих че такъв цирк неискам. аз да съм в стаята с бебето и да свикваме една с друга а те да ядат и пият в другата стая- няма да стане. като се опомним тогава да заповядат но не всички накуп.
а относно калцуните е доста добра идея, особено в това мокро време.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Декември 28, 2010, 11:15:51 am
Ако можете да разчитате на съобразителността на най-близките (т.е. че дори и при най-малко съмнение за хрема, настинка или нещо подобно няма да дойдат), не мисля, че е проблем - но пак казвам, с изричната уговорка, че не е за повече от 1 час и няма никакви софри-мофри. Но не мисля, че някой може да ви се сърди, ако решите да не го правите - зима е, вируси - бол. Това с цялата рода, кумовете и други персони, айде, моля, моля.
Jbrul, права си да се притесняваш - проблемът при бебетата е, че много бързо се обезводняват, предполагам заради това са на системи тези, за които говориш. А си е опасно. Хубаво е да си измислите отначало кое как ще се прави (и за изписване, погачи и др. подобни) и да си обявите, за да няма недоразумения.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Pesheck в Декември 28, 2010, 13:31:34 pm
Абе момичета, има една много удобна традиция по повод гостите - до 40 ден на бебето, то не се извежда и не се показва, като панаирджийско маймунче  :lol:. Съветвам ви да стането мноооого суеверни, ако има вероятност да ви навестят несъобразителни роднини.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Bobbie в Декември 28, 2010, 14:31:27 pm
Аз просто не давах на никого да я пипа, с обяснението, че не са и бити още всички ваксини. Никой не ми зададе ( съвсем естественият) въпрос защо давам такова глупаво обяснение :-) ? За всеки изглеждаше съвсем нопрмално да пазя детето, след като не е ваксинирано. А че ваксините са за неща, които точно не съм очаквала да хване ( пък и всички деца са ваксиниран за тях), това не обърнаха внимание.

Б.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Jbrul в Декември 28, 2010, 15:05:41 pm
Аз просто не давах на никого да я пипа, с обяснението, че не са и бити още всички ваксини. Никой не ми зададе ( съвсем естественият) въпрос защо давам такова глупаво обяснение :-) ? За всеки изглеждаше съвсем нопрмално да пазя детето, след като не е ваксинирано. А че ваксините са за неща, които точно не съм очаквала да хване ( пък и всички деца са ваксиниран за тях), това не обърнаха внимание.

Б.

Един път да има далавера от хорското незнание  :lol: Може редовно да ни ядосват като дрънкат глупости за репродуктивни проблеми, ама пък за вече родено бебе - вряват на всичко, което им се каже - доста удобно за справяне с досадници. ;)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: aditoo в Декември 28, 2010, 15:27:46 pm
Боби, съвсем скоро ме "светнаха" на този номер. Явно е доста популярен и повечето хора се връзват. Аз също съм решила да го ползвам и то при факта, че племенниците на скъпия отидоха на изписване на бебе с ужасна кашлица, с обяснение, че не било от кашлица, а цитира "от сополи"  osi_12 Още като разбрах заявих, че при мен това няма как да се случи и изобщо не ме интересува от какво кашлят.
За тия един куп гости... само родители те ми, сестра ми и свекървата, другите ще прощават! Кума е в Канада, кумата роди преди дни, останалите кашлят (ма не от болест-от сополи). Ей сега ми дават зор да ида при детето на кумата, как да стане като съм с настинка, професорите казаха, че не била заразна и нямало проблем, хайде според мен да има...
Между другото ще се поровя да намеря точно от къде идва това за нечистите... Да си призная не съм особено сигурна, но ще го проверя.
Колкото до вяра и религия - не съм от ревностните християни, не ходя на църква всяка неделя и прочие, ходя когато намеря за добре или почувствам нужда от това. За себе си съм преценила кое мога да спазвам и кое не, въпреки че това не се възприема добре от ревностните християни, чиято снаха съм (добре, че любимия е с моето мнение).
Доста поизкривихме темата, но според мен всеки трябва да се запознае с традициите, обичаите и т.н. (стига да има желание) и сам да прецени кои от тях ще спазва и кои не. Без да остава възможност на околните да взимат решения или да влияят :wink:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: ЕVIQ в Декември 28, 2010, 15:59:32 pm
Само да вметна, че наистина кашлица може да бъде причинена от секретите в носа. Това се установява от доктор, в момента Калина е така. Друг е въпроса, до колко майката е съвестна. Аз не бих си водила кашлящото дете при бебе.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Raissa777 в Декември 28, 2010, 16:25:22 pm
Аз пък се замислих друго.
Знам че кръщенето трябва да е или на 1 годинка или на 3. Когато детето е на 2, не може да се кръщава. Знаете ли нещо по въпроса?
Сега чета, че много от децата ги кръщавате преди навършването на 1 год., което ме накара да се замисля.

По въпроса за гостите след изписването...много зависи !  :lol:
Аз се бях изнервила сериозно на самото изписване, много рода, много търпана...лоша организация...Аз излязох последна от залата за обличане, бебето се беше изнервило и ревеше...Не ни станаха дрешките, които исках...
От вратата ни посрещната зяпащи, охкащи и вайкащи се роднини барабар с фотограф, който веднага започна да казва кой къде да застане...
Исках само да избягам!  :lol:
Започна се едно снимане...чудо! На вън беше завалял дъжд и точно бързам към колата - заобиколиха ни цигани! Цял оркестър, направо полудях  :lol: Те отнесоха за всичките ми нерви .

Като се прибрахме в нас се изтупаха, неканени!, леля му на мъжа и сестра му...да били помагали! Само за сеир и да се пречкат, ако питате мен.
Ох, амо като пиша се изнервям  :lol:
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: jasmin_veni в Декември 28, 2010, 17:12:28 pm
Аз пък се замислих друго.
Знам че кръщенето трябва да е или на 1 годинка или на 3. Когато детето е на 2, не може да се кръщава. Знаете ли нещо по въпроса?

Не съм чувала такова нещо, нашия поп каза, колкото по-рано, толкова по-добре, защото като поотраснат много пищят и тичат из църквата, не можели да ги хванат :lol:

За изписването - спестете си родата! Аз бях казала само най-близките и пак станаха 100 говеда в нас (без извинение)! Брат ми и снахата дойдоха, снимаха, закараха ме до нас, помогнаха да приготвя креватчето, брат ми купи кутия Аптамил да имам за всеки случай и си тръгнаха по живо по здраво. Родата на мъжо обаче...леле малеее...останаха до вечерта...полудях, вярвайте ми. Пращах Кало да купува някакви неща, опитвах се да кърмя Ники, те на главата ми, баба му вика "намажи зърното с мед за да суче", аз "не. не", свеки звъно на нейна приятелка педиатър на годините на динозавър... Тръгнаха си късно, аз успях само да направя салата за вечеря и да се изкъпя и трупясах. Леле, много ми беше зле онзи първи ден. Аааа, на всичкото отгоре ми обясняваха как били изчистили в нас. Верно изчистили, ама натрупали 3 перални, та И това правих първия ден.
На другия ден педиатърката-динозавър дойде и ми отпуши каналите ръчно - е нямаше такава болка. Вечерта ме втресе и на 30 градуса се увих с одеала. Верно че кърмата тръгна ама...
На третия ден, свеки звъннала на цялата ми рода, да каже, че не ям, щото искам да отслабвам и не искам да кърмя и всичко живо ми се развъня от сутринта да вдига гири.

Та не-никакви роди, които не искат да си тръгват. Ако толкова настояват, предупредете всички, че ще е само за един час и да си ходят по живо, по здраво! И предупредете мъжовците, че като се приберете ще искате да е чисто и изпрано, да не заварите ергенска квартира!
Честно казано в това време, когато всичко живо киха и подсмърча, не бих пуснала никой и до мен и до детето.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: shanoar в Декември 28, 2010, 18:21:02 pm
Мили дами, едно са добри намерения, а друго нещата да се случат както сте ги предвидили. При мен имаше изненади. Дано няма при вас.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: aditoo в Декември 28, 2010, 21:00:31 pm
Евия, за кашлицата ми е ясно, че може да е от секрети, обаче без да види лекар се поставят диагнозите тука, то лекарства, дори антибиотици се изписват, та по тоя повод не съм съгласна при бебе на 3 дни да има кашлящ, пък било то и от секрети.
Раиса, сега питах отеца, отговора беше - няма ден в годината, в който да не може да се извърши кръщавка. Няма значение да ли си на 2, 20 или 92, стига да искаш да се покръстиш.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: mishanta в Декември 29, 2010, 08:13:42 am
Традициите не са онова което бяха!
Аз ги спазвам дотолкова, да са ми удобни и ако ми харесва!
Ама трябвало свекървата да къпе бебто,
да трябва, когато снахата е несигурна и желае това!Има нужда от помощ!
На нас ни бе така кеф да го правим зедно с таткото,
че дори не е станало дума някой да помага.
Кръщене не може еди кога си, 1 ви рожден ден не се празнува.
И двамата са кръстени на 1 г без драми и с малко тържество.
На питката се слагали пари в кърпа, хубаво обичай за здраве,
но помолих всяка присъстваща дама да сложи по 1 метален лев.
Щото сценка "Аз сложих 50 ти 5", не ми допадаше изобщо!
В болницата когато ни изписваха, дойде Тате със сестра си за помощник,
другите чакат у дома, виждат бебето от прилично разстояние.
Постояват малко и се разотиват не са ми пречили.
Маски и калцуни у дома има винаги.
Продават се в аптеката, особенно удобни като дойде майстор или
човек който идва за 5 минути и не приляга да предлагаш пантофи. 

Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Декември 29, 2010, 09:48:47 am
Кашлицата може да е от сополи, ама сополите от какво са? Айде, моля ;)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: ЕVIQ в Декември 29, 2010, 09:54:58 am
Кашлицата може да е от сополи, ама сополите от какво са? Айде, моля ;)
Остатъчни секрети от прекаран вирус преди месец. Не изтичат на вън, а се задържат на носоглъдката. Пак казвам детето е водено на лекар, чисти гърди, без температура. Не бих водила при бебе, щото не мога да гарантирам, че е абсолютно здрава.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Декември 29, 2010, 12:07:52 pm
EVIQ, точно това имам предвид! Че сополите са от нещо (в твоя случай - преминало), напълно те разбирам и съм съгласна - не е редно дете със сополи да се води при бебе, жалко, че не всички родители са отговорни като теб. Здрав човек сополи няма, каквото и да ми обясняват... Нищо, че в съседната тема обсъждаха т. нар. "хронични сополи" като диагноза ;)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Abloy в Декември 29, 2010, 12:12:13 pm
При изписването дойде да ни вземе само таткото. В нас ни чакаха свекъра и свекървата, майка ми и баща ми. Никой друг. Сестрите ми дойдоха да видят бебето след месец. Девера ми е в чужбина. Останалите идваха по 2-3-ма след 40-тия ден (нищо, че сме родени през юли и сновяхме отдавна по улиците  :D).
Явно имам късмет с обкръжението. Свекърва ми е против панаирите по изписването. Навремето нейната свекърва е направила такъв и още и държи влага  :lol:.
Я сега ми кажете, че не съм късметлийка  :lol:!
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Lisko в Декември 29, 2010, 12:38:34 pm
Може ли сополите и призхода им да се обсъждат в подходящите теми?

Благодаря ви.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: klio в Декември 29, 2010, 12:48:16 pm
С риск да ме нахулите , аз не бих си представяла изписването без родата(майка ми ,сестра ми с мъжа си и детето , и свекърите ).Беше много тържествен момент за мен .В къщи не са ми пречили ,поседяха 2-3 часа и си тръгнаха ,останаха майка и свекървата.
Друг е въпроса ,че както казва комбозола ,непоносимостта ми към свекървата се появи след раждането на децата , но това е една друга тема.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Елфи в Декември 29, 2010, 13:59:30 pm
Ако опиша какво стълпотворение (не правете това вкъщи  :lol: ) беше на изписването на дъщеря ми, сигурно ще бъда определена като безотговорна майка. Пазя много приятни спомени от този ден.

Момичета, не забравяйте, че близките ви са съпреживяли радостта ви, очакването ви през тези девет месеца, сигурно това е била и основна тема на разговорите, когато сте се събирали с роднини и приятели и те не по-малко от вас тръпнат в очакване да видят малкото човече.

Разбира се, никой не трябва да се чувства ангажиран с моето мнение  :)
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: Mary в Декември 29, 2010, 15:45:26 pm
С риск да ме нахулите , аз не бих си представяла изписването без родата(майка ми ,сестра ми с мъжа си и детето , и свекърите ).Беше много тържествен момент за мен .В къщи не са ми пречили ,поседяха 2-3 часа и си тръгнаха ,останаха майка и свекървата.

Ох и аз така, ама си траех да не ме помислят за смахната, то не че съм наред де. :lol: :lol:
Ние и нямаме кой знае колко роднини, нито аз нито мъжа ми имаме братя и сестри, та на изписването бяха двете баби, кумата и едно семейство, на което детенцето също беше в неонатологията. А вкъщи баби, дядовци и кумове. Ние пропуснахме и ритуала на 40 дни, та на изписването наваксахме. :oops:
Другите роднини и приятели идваха след време.
А с Вяра нещата от началото са различни.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: cambozzola в Декември 29, 2010, 16:23:34 pm
Може ли сополите и призхода им да се обсъждат в подходящите теми?

Благодаря ви.

Ами, те се обсъждат и в подходящите теми, но тъй като е зима и такива са налични при деца и възрастни, смятам, че е добре да се спомене в темата за ритуалите. Все пак на тях е възможно да присъстват сополиви екземпляри.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: ileini в Декември 30, 2010, 10:19:53 am
На изписването дойдоха само най-близките ми /съпруга естествено  :D и родителите ни/, въпреки че малко излишно ми се видя всичко това. Излизаш от една стаичка, насреща ти 1 фотограф щраква 3 пъти и си заминаваш. То в този студ и е немислимо да правиш нещо по-различно, качваш се по най-бързия начин в колата и газ. Вкъщи така и не им видях очите, малката се разписка аз се занимавах с нея, а те в друдата стая какво са правили не зная.
Колкото до молитвата на 40-я ден, питката и кръщенето въпрос на Вяра, аз лично смятам да ги направя.
Титла: Re: Обичаи след изписването.
Публикувано от: didon в Януари 14, 2011, 17:50:33 pm
 :D
развеселиха ме сополивите теми -в подходящите теми..  :D

Признавам си,че последните постове прочетох малко телеграфно,но да си кажа и аз...

 Още от малка хич не обичам голямата патардия.На бала си се разревах като майка ми започна да иска да се снимаме на улицата и да се изфука с дъщеря си...
 Сигурно ще ми е малко неловко и на изписването.Последна грижа ще ми е да искам да обръщам внимание на роднини и да позирам за снимки,но пък няма да имам очи да им го откажа.Още повече след толкова чакане...

 За калцунките - много практично.Моя приятелка го прави примерно като идват майстори или по-възрастни хора,които е неудобно да караш да се събуват.В зъболекарския кабинет,в който ходя имат много хубава компактна системка,натискаш с крака и калцунчето е на крака ти.Става определено за в къщи,голямо е колкото кутия за обувки 47ми номер, цената обаче е 160лв